Vallokalerna stänger om

Ta neurologisk ohälsa på allvar!

I Sverige lever idag minst en halv miljon människor med livslånga neurologiska sjukdomar eller skador kopplade till hjärnan och nervsystemet. Här kan nämnas Parkinsons sjukdom, ALS, Alzheimers, epilepsi och MS, men också folksjukdomarna stroke, restless legs, demens och migrän hör hit. Den som drabbas får stora problem i både vardag och arbetsliv och många tvingas sluta arbeta och bli beroende av personlig assistens. I Gävleborg lider över 10 000 människor av någon neurologisk sjukdom.

Enligt lag har de drabbade patienterna rätt att kräva, en väl utarbetad rehab-planering, uppföljning och inte minst rätt till vägledning i att på bästa sätt ta eget ansvar. Detta är oerhört viktigt för patientens fortsatta hälsa.
För åtta månader sedan träffade landstingets politiker representanter för länets NHR (Neurologiskt Handikappades Riksförbund) där det med all tydlighet framgick att det fanns åtskilligt att förbättra. Allt från möjligheten till läkarkontakter (där neurologer saknas), till information för de drabbade i länet om vilken rehab-hjälp man kan få, saknas eller är bristfällig. Bristen eller svårigheten att få läkarordinerad rehabilitering med anpassad medicinering nämndes också.



Resultatet av träffen blev att landstingsstyrelsen den 27 okt 2012, beslutade att det skulle göras en kartläggning och analys av patienternas nuvarande rehabilitering och vilka åtgärder som behövdes för att förbättra situationen för de drabbade. Detta skulle vara klart i april 2013. Förutom ovan nämnda sjukdomar skulle även lungsjukdomar, cancer eller hjärnsjukdomar efter trauma finnas med i kartläggningen. Rapporten är presenterad på landstingets hemsida och skulle diskuteras med länets representanter för NHR den 21 maj. Träffen blev inställd eftersom majoritetspartierna i landstinget inte i dagsläget hade något att tillföra i ämnet rehabilitering för de drabbade av neurologiska sjukdomar. Träffen är nu framflyttad till augusti!

Det man kan säga vid genomgång av denna rapport är att kartläggning och analys måste följas upp av åtgärder. Drabbade patienter kan inte vänta längre!

Samverkan Gävleborg
Patrik Stenvard M
Agneta Wagner M
Carina Östansjö FP
Stig Zettlin SVP
Ingemar Kalén KD