Vallokalerna stänger om

Satsa på primärvården!

När vi i Samverkan Gävleborg är ute och lyssnar får vi höra att medborgarna tycker att Landstinget Gävleborg har en väl fungerande primärvård och våra hälsocentraler får mycket positiv kritik. Det är viktigt att Landstinget vårdar detta och fortsätter satsa på att behålla en mångfald av hälsocentraler, rekrytera fast anställd personal samt på att skapa de bästa förutsättningarna för varje enhet. Enligt nuvarande majoritets budget planeras tuffa besparingar under nästa år vilket kommer att leda till precis det motsatta. Vi kommer att se nedlagda hälsocentraler vilket ger minskad mångfald för våra patienter. Fortsatt rekordmånga hyrläkare skapar dåliga förutsättningar för våra hälsocentraler att växa och bli vinstgivande. Dessutom kostar hyrläkarna stora summor som skulle kunna läggas på annat inom sjukvården. Det finns inga åtgärder planerade som kommer att utveckla primärvården. Snarare urholkas den vilket kommer att drabba patienter och personal.



Samverkan Gävleborg har i sin budget tvärtemot majoriteten lagt in högre anslag på 100 miljoner kronor till primärvården då vi vet att majoriteten har flyttat mer ansvar till hälsocentralerna utan att ge motsvarande resurser. Vi anser att dagens utveckling med ökat uppdrag också ska innehålla ökade resurser då ekvationen inte går ihop annars.

Vi anser att våra egna hälsocentraler ska få möjligheteten att styra sig själva i större utsträckning än idag, vilket är viktigt för att nå utveckling och skapa möjlighet för en ekonomi i balans. Vi litar till fullo på vår personal och vet att de har kapacitet att sköta sina egna verksamheter och att det dessutom kommer att bli bättre utan dagens toppstyrning. Genom eget ansvar och eget planerande kan varje hälsocentral lättare tillmötesgå sina patienter. Det ökar engagemanget och ger en mer motiverad personal vilket kommer att ge bättre, säkrare och tryggare vård till patienten.

Eget ansvar för personalen inom landstinget och en möjlighet att påverka sin situation är något som vi i Samverkan Gävleborg arbetar hårt för inom vården idag. Så lite toppstyrning som möjligt med få chefer är något som gynnar alla inom vården. Genom att minska antalet chefer ger vi enheterna större inflytande. Beslut som rör den egna verksamheten går snabbare och blir mer effektiva då de fattas närmare patienten. Vi arbetar för en levande och kärnfrisk primärvård.
Oppositionslandstingsråd för Samverkan Gävleborg:
Patrik Stenvard (M)
Agneta Wagner (M)
Carina Östansjö (FP)
Stig Zettlin (SVP)
Ingemar Kalén (KD)