Vallokalerna stänger om

6 augusti besökte vi Njuravdelningen och Lungavdelningen på Gävle sjukhus för att dels höra hur sommaren har fungerat dels för att höra personalens version av det vi fått läsa i tidningarna.

Känslan vi fick var att båda avdelningarna har ungefär samma bekymmer. Det råder brist på undersköterskor och sjuksköterskor. Avdelningarna får idag in fler vårdtunga patienter än för några år sedan vilket innebär att bemanningstalet som är satt på 1,3 är för lågt. Det fungerar fortfarande inte klockrent då kommunen ska ta hem färdigbehandlade patienter vilket ganska ofta leder till överbeläggning som ibland blir i korridorer eller akutrum. Personalen anser att de följer arbetsrutiner så gott det går, men på grund av den tunga arbetsbördan går det inte alltid. Patienten går alltid först vilket innebär att administration och annat inte alltid hinns med. 

Det är en oroande situation på flera av sjukhusets avdelningar och problemen är inte nya, vi och personalen har åtskilliga gånger påtalat dessa för landstingsledningen dock utan resultat. Idag är inte sjukvården trygg och patientsäker och vår personal som gör ett fantastiskt arbete kommer inte att orka hur länge som helst.