Vallokalerna stänger om

Samverkan Gävleborgs valmanifest


Idag presenterade Samverkan Gävleborg sitt valmanifest. Samverkan Gävleborg som består av Moderaterna, Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna har för avsikt att efter valet den 14 september 2014 utgöra kärnan av en ny majoritet i Landstinget Gävleborg.

Sjukvårdsfrågorna ligger oss varmast om hjärtat och vi tänker vända utvecklingen och göra landstinget Gävleborg till landets mest attraktiva arbetsgivare inom sjukvård där patienten alltid står i centrum.

Gävleborgs livsmiljö ska vara förknippad med attraktiva boenden, väl fungerande infrastruktur och goda tillväxtmöjligheter för företagare. Länets natur och miljö kan erbjuda en givande fritid samtidigt som möjligheterna till en aktiv fritid med naturupplevelser är stor. Närheten till större städer innebär att länet med en väl fungerande infrastruktur och kollektivtrafik har stor attraktionskraft för arbetspendling samt studier i t.ex. Uppsala eller Sundsvall.

Patrik Stenvard (M)                                               Stig Zettlin (SVP)

Carina Östansjö (FP)                                              Ingemar Kalén (KD)

Vår gemensamma vision


Det ska vara attraktivt att arbeta, bo och bygga i vårt län och därför står vi för en politik som arbetar för väl fungerande kollektivtrafik, väl utbyggd infrastruktur samt förenklande regler och villkor för byggnation och företagsetableringar. Det ska vara enkelt att etablera företag i länet och nya idéer, produkter och tjänster ska tas om hand på bästa sätt. Vår högskola kan tillgodose behoven av högutbildad arbetskraft och våra folkhögskolor fyller en viktig funktion med sina olika utbildningar och inriktningar.

Vårt huvuduppdrag är sjukvården där varje patient står i centrum. Behandling och medicinering ska utgå från varje individs specifika behov och förutsättningar. Patienter ska själva få välja var de ska erbjudas vård och av vem. Det är viktigt att det finns flera aktörer inom sjukvården som kan erbjuda god vård inom rimlig tid. Vi har en stark tro på människors vilja och förmåga att ta eget ansvar. Grunden för vår politik är alla människors lika, unika och okränkbara värde.  

Landstinget Gävleborg måste bli mer attraktiv som arbetsgivare. Idag har vi svårt att såväl behålla befintlig personal som rekrytera ny. Därför är ledarskapet den viktigaste frågan att ta itu med för att gå från ett hierarkiskt ledarskap till ett lyssnande ledarskap. Genom att göra personalen mer delaktig i verksamheten, ta till vara på alla idéer och förslag samt ge enheterna ökat ansvar med befogenheter att planera och fatta egna beslut kan Landstinget Gävleborg bli en sund och välmående arbetsgivare. 

Våra prioriterade områden:


Ökat förtroende för landstinget.

Förtroendet för Landstinget Gävleborg måste förbättras avsevärt för att vi ska kunna bli en attraktiv arbetsgivare där personalen trivs och vill stanna kvar. Personalen upplever att landstinget är toppstyrt, de saknar helt delaktighet och inflytande över sin vardag och över beslut som fattas. Många patienter upplever en stor otrygghet inför att bli sjuka i länet då de ofta möter stressad och oerfaren personal, att de får vänta orimligt lång tid för att få hjälp eller känner att de inte får rätt vård. 
Vi vill: 
  • Ändra det hierarkiska ledarskapet i Landstinget Gävleborg, vi ska ha ett lyssnande ledarskap!
  • Flytta besluten närmare personalen, genom att bland annat skapa mer självstyrande enheter med budgetansvar och erbjuda möjlighet att bygga upp sin verksamhet utifrån egna erfarenheter och kunskaper. 
  • Tillvarata personalens idéer och förslag då de kan utveckla och förbättra sjukvården i länet. 
  • Se över löneutvecklingen, kompetent och driven personal som vill utbilda sig och utveckla sjukvården ska premieras. 

Ökat samarbete mellan landstinget och kommunerna

Idag brister det i samarbetet mellan kommunerna och landstinget inom till exempel skolhälsovården och äldreomsorgen. Väl fungerande vårdkedjor är en förutsättning för bra vård och omsorg. 
Vi vill:
  • Skapa ett samarbete mellan kommunerna och landstinget runt skolhälsovården för att samla kunnig personal som snabbare kan fånga upp barn och unga som mår dåligt. 
  • Skapa en fungerande samverkan mellan länets kommuner och landstinget för att ge våra äldre och framförallt våra mest sjuka äldre den bästa vården och omsorgen. 
  • Införa vårdcoacher som hjälper våra mest sjuka äldre i kontakterna med landstinget och kommunerna i fråga om vårdplanering och behandling samt hjälper till när det är dags att flytta hem från sjukhuset. 
  • Införa Hospice i länet för att ge den bästa vården i livets slutskede. På Hospice ska det vara hemtrevligt och lugnt, det ska finnas tillgång till läkare och medicinering dygnet runt.

Ökad patientsäkerhet

Allt för många skadas idag på våra sjukhus. Det handlar om allt från trycksår till vårdrelaterade infektioner och felbehandlingar. Dessa skador kan aldrig accepteras utan vi måste ta krafttag för att komma till rätta med problemet.
Vi vill:
  • Undvika vårdskador genom att med en god personalpolitik skapa förutsättningar för rätt bemanning med färre hyrläkare vilket skapar en lugnare och trivsammare arbetsmiljö. 
  • Se över och renovera landstingets gamla och slitna lokaler som är svårstädade och ohygieniska vilket är grogrunden till vårdrelaterade infektioner.
  • Skapa mellanvårdsplatser på våra sjukhus för att avlasta personalen och öka tryggheten för patienterna. Den stora överbeläggningen på länets sjukhus riskerar patientsäkerheten och leder till en ökad arbetsbelastning för personalen.
  • Skapa flexibla vårdavdelningar för en smidigare anpassning till patientflödet. 

Tillgängligheten till vården

För att klara av framtidens utmaningar är det viktigt att underlätta för alternativa vårdgivare att etablera sig samt att vårda redan etablerade avtal och relationer med vårdgivare som uppfyller landstingets kvalitetskrav. Med ökad valfrihet och ett större utbud av aktörer ökar tillgängligheten, kvaliteten och effektiviteten även inom landstingets egna verksamheter. 
Vi vill:
  • Korta akutköerna.
  • Införa vårdval inom specialistsjukvården.
  • Förstärka vårdgarantin för att öka tillgängligheten. Vårdgarantin ska gå från (0-7-90-90 dagar) till (0-3-30-30 dagar). Och omfatta fler områden som till exempel röntgen- och laboratorieundersökningar. 
  • Förbättra tillgängligheten på länets akutmottagningar och tillsätta akutläkare som ska fungera som ”spindeln i nätet” och stabilisera personalgrupperna. 
  • Bygga en ny akutmottagning i Gävle och bygga om akutmottagningen i Hudiksvall för bättre anpassning till dagens patientflöde. 
  • Utöka öppettiderna inom primärvården och förlägga primärvårdsjouren bredvid akutmottagningen för att avlasta akutvården på kvällar och helger.  


Områden där vi lägger extra resurser: 


Barn och unga

Skolhälsovården
Antalet barn och unga som mår psykiskt dåligt ökar dramatiskt vilket är något som vi tar på största allvar. Klimatet för dagens barn och unga är hårt och antalet vuxna i barnens närhet på skolor och hemma är inte alltid tillräcklig. Vi anser att landstinget tillsammans med kommunerna ska utveckla och förbättra skolhälsovården så att barn och unga som mår dåligt fångas upp så tidigt som möjligt. 

”Barnens hus”
Vi vill projektera för ”Barnens hus” i länet för att samla all lämplig barn- och ungdomssjukvård samt ha någon form av barnakut. Detta kommer att stärka samarbetet mellan aktuella personalgrupper och öka tryggheten för såväl patienter som personal samt ge barn och unga en stressfri och anpassad miljö. Där skall finnas övernattningsmöjligheter för de föräldrar som behöver finnas i barnets närhet under vårdtiden. 

Personer med psykisk ohälsa
Det blir allt tydligare att psykiatrivården inte fungerar tillfredsställande i länet och den psykiska ohälsan ökar i hela landet. För att kunna ge psykiskt sjuka den bästa vården måste väntetiderna kortas, vårdplatserna öka och specialister tillsättas och för detta lägger vi extra resurser på psykiatrin. Det är också viktigt att landstingets psykosociala team fungerar bättre så att patienterna kan tas omhand tidigt i vårdkedjan. Landstinget ska öppna upp för nya aktörer så att våra patienter har valmöjlighet, det är dessutom viktigt att samarbetet mellan landstinget och externa vårdgivare förbättras. 

Mest sjuka äldre
Befolkningen blir allt äldre och vårdbehovet kommer att öka i framtiden. Samtidigt som de äldre håller sig friska längre, ökar antalet diagnoser när de väl blir sjuka. Detta ställer ökade krav på specialister inom sjukvården. Samverkan Gävleborg vill införa mellanvårdsplatser på länets sjukhus för de patienter som är färdigbehandlade men som kommunen inte anser klarar sig själva i eget boende. För att ge den bästa vården till denna grupp måste Landstinget Gävleborg rekrytera fler specialister och erbjuda patienterna en vårdcoach som lotsar rätt inom vården, mellan instanser samt kan se till att varje patient får en trygg och säker omsorg. 

Primärvård
Primärvården är oftast den första sjukvårdsinrättningen som människor kommer i kontakt med och den är oerhört viktig för att resten av sjukvårdskedjan ska fungera. De flesta av länets medborgare anser att primärvården fungerar bra, att den är tillgänglig, säker och patientfokuserad. Det negativa som kommit fram är bristen på fast anställda läkare vilket innebär nya läkare vid varje besök. Ofta är det språkförbistringar mellan läkare och patient vilket skapar osäkerhet och ökar risken för feltolkningar. Dagens socialdemokratiska majoritet har dragit ner anslagen till primärvården vilket kommer att leda till stora svårigheter att klara av att upprätthålla en väl fungerande verksamhet. Vi lägger ökade anslag på primärvården för att den även i fortsättningen ska fungera bra. Vi vill även satsa på rekrytering av personal så att vi kan komma ifrån otryggheten med många hyrläkare. 

Livsmiljö i Region Gävleborg

Från och med 2015 har Landstinget Gävleborg utnämnts till landsting med regionalt utvecklingsansvar vilket innebär flera nya eller utvidgade politiska ansvarsområden. Landstingets ansvarsområden blir då förutom huvudområdet hälso- och sjukvård till exempel den regionala kollektivtrafiken, länets tillväxt samt regionala utveckling. 

Kultur

Det är viktigt att värna länets rika kulturarv samt arbeta för att kulturverksamheten i skolan utvecklas. Vi anser att landstinget ska uppmuntra till en mångfald av kulturutövare och barn och unga ska alltid prioriteras inom den offentligt finansierade kulturen. 

Utbildning

Landstinget bedriver verksamhet vid tre folkhögskolor i länet. Dessa fyller en viktig funktion med sina bra kurser och utbildningar, anpassade för bland annat människor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. För att skapa bra och relevanta uppdragsutbildningar, anpassade till arbetsmarknadens behov behöver vi utveckla samarbetet mellan våra folkhögskolor, arbetsförmedlingen och näringslivet. Högskolan i Gävle är ett viktigt nav i länet för att skapa tillväxt. Därför vill vi arbeta för en fortsatt utveckling av högskolan i nära samarbete med näringslivet.

Kollektivtrafik/Infrastruktur

Landstinget Gävleborg har ansvar för all regional och lokal kollektivtrafik samt sjukresor i länet. För att skapa tillväxtmöjligheter krävs god infrastruktur samt god tillgång till kollektivtrafik för alla i hela länet. Vi arbetar för att det ska vara lätt att pendla till arbete och studier både inom och utom länet. 

Miljö

För att lösa miljöproblemen måste alla aktörer på den regionala nivån samarbeta och landstinget ska vara pådrivande i detta arbete. Landstinget bedriver en omfattande verksamhet i länet vilket innebär att miljöpåverkan är betydande. Det är viktigt att arbeta för minskade transporter och resor, bättre måluppfyllelse till miljöprogrammet samt mer miljöinriktade upphandlingar. För att Gävleborg ska bli landets gröna lunga ska landstinget bland annat underlätta etablering av förnybar energiproduktion.

Näringsliv

 Länet har mycket att erbjuda med sin vackra natur, sin närhet till större städer samt sin stora mångfald. Genom att marknadsföra regionen bättre och uppmuntra länets företagare och entreprenörer kan vi växa och skapa goda förutsättningar för bättre företagsklimat, fler jobb samt den bästa skolan, vården och omsorgen. Det ska vara enkelt att flytta till Gävleborg, starta företag, bo och leva samt känna sig trygg i att skola, vård och omsorg fungerar. Lika viktigt är det att infrastrukturen fungerar på bästa sätt för att skapa goda pendlingsmöjligheter för de som arbetar eller studerar på annan ort. En god infrastruktur ger förutsättningar för ökad export för våra lokala företag samt skapandet av nya jobb.