Vi är överens om att vi måste bryta det långa socialdemokratiska styret i landstinget. Partierna i Samverkan Gävleborg (moderaterna, folkpartiet, sjukvårdspartiet och kristdemokraterna) är överens om att tillsammans gå till val för ett nytt styre i landstinget Gävleborg.
Vi har under dessa dagar arbetat med att identifiera de största utmaningarna vi står inför.
Återupprätta förtroendet för landstinget
Förtroendet för landstinget brister hos vår personal. Detta innebär att vi har landets högsta kostnader för hyrläkare. Ledarskapet i landstinget måste förändras. Idag har vi ett hierarkiskt och toppstyrt ledarskap som visar sig genom att personalen är uppgiven och inte vågar säga vad man tycker. Vi vill införa ett nytt lyssnande och närvarande ledarskap där medarbetarna blir lyssnade till och ges möjlighet att var med och påverka sitt arbete.
Även bland allmänheten brister förtroendet för landstinget. Ständiga besparingspaket och skattehöjningar genomförs utan att få en hållbar ekonomisk situation. Trots att man höjde skatten inför 2013 så fortsätter verksamheterna att gå med kraftiga underskott. Allt för ofta ställs frågan om landstinget verkligen har prioriterat rätt bland sina åtaganden.
Även bland allmänheten brister förtroendet för landstinget. Ständiga besparingspaket och skattehöjningar genomförs utan att få en hållbar ekonomisk situation. Trots att man höjde skatten inför 2013 så fortsätter verksamheterna att gå med kraftiga underskott. Allt för ofta ställs frågan om landstinget verkligen har prioriterat rätt bland sina åtaganden.
Tillgänglighet
Under senare år har tillgängligheten blivit bättre, detta är en konsekvens av den kömiljardsatsning som har genomförts. Även om man har kommit en bit på väg så finns det mycket kvar att göra. Idag finns det system som försvårar tillgången till sjukvård. Detta gäller såväl telefontillgänglighet som problem med att göra sig förstådd och förstå läkaren. Akuten är ett bra exempel där tillgängligheten måste bli bättre.
Kömiljarden har varit lyckat för att sätta fokus på tillgängligheten. Tyvärr så har det inom vissa områden haft negativ påverkan på möjligheten till återbesök. En möjlig lösning kan vara en regional ”kömiljard” som skapar ekonomisk drivkraft som både gynnar nybesök men också återbesöken.
Vårdgarantin har gjort stor skillnad när det gäller tillgången till sjukvården. Däremot finns det fler områden som bör inkluderas i vårdgaranti och det fria vårdvalet, exempel på områden är röntgen och rehabilitering. Vårdval inom specialistvården är också något som bör utvecklas för att öka tillgängligheten till specialistvård.
Samarbete med kommunerna
Det politiska klimatet mellan kommunerna och landstinget är allt annat än gott. Den kännetecknas av prestige och misstroende. En nyckel till framgång för länet är att man släpper prestigen och börjar samarbeta om gemensamma frågor som är viktiga för länets invånare.
Exempel på detta är när en del kommuner inte hjälper sina patienter när de är färdigbehandlade och de blir kvar på sjukhuset som följd. Detta är en bidragande orsak till att vi har kraftiga överbeläggningar på våra sjukhus. Här kan mellanvårdsplatser på våra sjukhus vara en lösning.
Även inom skolhälsovården finns det mycket mer att önska. Här anser vi att kommunerna och landstinget tillsammans måste ta tag i den ökade psykiska ohälsan bland barn och ungdomar. Här har skolan en viktig funktion och vi vill att landstinget går in och hjälper kommunerna i detta viktiga arbete.
Patientsäkerhet
Allt för många skadas idag på våra sjukhus. Det rör sig allt från trycksår till misstag inom vården och vårdrelaterade infektioner. En aktuell fråga är förekomsten av MRSA på neonatalavdelningen på Hudiksvalls sjukhus. Dessa skador kan aldrig accepteras utan vi måste ta krafttag för att komma till rätta med detta. Här är vårdhygien och städning på sjukhusen viktigt. Även hur våra lokaler är utformade är en viktig orsak till våra vårdrelaterade infektioner.