Vallokalerna stänger om

Samverkan vill ha vårdcoacher i länet


Skulle en personlig vårdgivarcoach kunna vara en förbättring för både patienter och vårdgivare?
Den frågan har vi i Samverkan Gävleborg diskuterat och som vården i länet ser ut idag så är svaret JA! Vården i Landstinget Gävleborg är idag komplext och saknar ofta samsyn. Vårdgivare arbetar i parallella organisationer och som patient är det svårt att hitta rätt vilket kan innebära att det tar lång tid innan patienten får rätt vård. Detta är inte bra för någon och istället borde vårdgivarcoacher finnas runt patienten i ett tidigt stadie.

Om patienter fick möjlighet till personlig ledsagning om vart de skall vända sig och vilka rättigheter och möjligheter som finns skulle fler patienter få rätt vård i rätt tid vilket är bättre både för patienten samt för hela vårdkedjan.



Den patientgrupp som skulle ha störst effekt av vårdcoacher är kanske dem som har multipla sjukdomar där sjukdomsbilden är komplicerad. Vårdcoachen kan snabbt se vilken eller vilka avdelningar som är aktuella för varje patient och på ett effektivt sätt korta ner köer, minska personligt lidande samt spara in kostnader för landstinget.

Oppositionslandstingsråd för
Samverkan Gävleborg:
Patrik Stenvard (M)
Agneta Wagner (M)
Carina Östansjö (FP)
Stig Zettlin (Svp)
Ingemar Kalén (KD)