Vallokalerna stänger om

Så löser man överbeläggningsproblemen


Media har på sista tiden uppmärksammat överbeläggningarna på länets sjukhus och det är bra att problemet diskuteras öppet.

Patienter som vårdas i korridorer på sjukhus är totalt utlämnade och dessutom utsätts de för ökad risk för smittspridning. I en korridor finns ingen personintegritet eller möjlighet till hygien- och toalettbesök. Vi anser att den här situationen är ohållbar och med tanke på att problemet har funnits i några år måste en lösning komma till snarast.

Samverkan Gävleborg har under en lång tid försökt lyfta problemet för att gemensamt med majoriteten komma fram till en hållbar lösning, tyvärr utan resultat.



Vi i Samverkan Gävleborg (M, FP, KD, SVP) vill lösa det här problemet genom att inrätta så kallade mellanvårdsplatser som innebär en förbättrad situation både för patienter som för personal. Patienter som är färdigbehandlade kan på mellanvårdsplatsen få den omsorg de behöver. I ett nära samarbete mellan kommun och landsting kan detta lösas effektivt. Ett alternativ med mellanvårdsplatserna är att landstinget står för platsen och tillsammans med kommunerna hittar vi en lämplig finansering för de dagar som behövs innan patienten kan tas hem. Detta resulterar i att platser frigörs på avdelningarna som andra patienter behöver och dessutom blir det billigare för skattebetalarna.

Oppositionslandstingsråd för
Samverkan Gävleborg:
Patrik Stenvard (M)
Agneta Wagner (M)
Carina Östansjö (FP)
Stig Zettlin (Svp)
Ingemar Kalén (KD)