Vallokalerna stänger om

Var finns landstingsmajoritetens analys av läget?


Det har figurerat olika siffror i länets tidningar om de besparingar som nu ska genomföras i landstinget under 2013, beloppen varierar men olika förslag dyker upp titt som tätt i tidningarna vilket gör oss i Samverkan Gävleborg mycket bekymrade.

Vi har under flera år påpekat behovet av en grundlig genomgång av landstingets ekonomi för att på så sätt tillsammans kunna komma fram med bra genomarbetade förslag för hur vi ska få ordning på landstingets ekonomi på såväl kort som lång sikt. Vi har ännu inte fått något gehör för detta hos landstingsledningen.

I dagarna har vi kunnat läsa landstingsdirektörens analys av läget i landstinget där bl.a. jämförelser görs med andra landsting i landet för att hitta orsaken till det svåra ekonomiska läge vi befinner oss i. Hans beskrivning av verkligheten är mycket begränsad och ger inte den heltäckande bild av verkligheten vi efterfrågar.

Frågan vi i oppositionen ställer oss är var den politiska majoriteten finns? Var är finanslandstingsrådets analys av det ekonomiska läget? Hur stora behov av neddragningar ser hon? Hur ser framtiden ut för våra patienter i länet? Kan vi t.ex. förvänta oss att majoriteten kommer att genomdriva de besparingar inom BUP och psykiatrin som cirkulerar ute i verksamheterna och i media? Att ständigt hålla sig undan är inte att ta ansvar för landstinget.


Förtroendet för landstinget är i botten bland länsinvånarna. Detta kan vi se i de årliga mätningar som SKL och socialstyrelsen gör. Att återupprätta förtroendet för sjukvården är av yttersta vikt, och har hos oss högsta prioritet. Det allra mest grundläggande i detta arbete är att få ordning på ekonomin och ta kontroll över vart alla skattepengar går. Att år ut och år in driva våra sjukhus med kraftiga underskott är inte hållbart i längden. Konsekvensen av detta blir återkommande skattehöjningar, ständiga sparpaket och neddragningar och detta ger ingen arbetsro hos våra medarbetare.

Vi kräver en gemensam kraftsamling för att återställa förtroendet.  Att våra länsinvånare känner sig trygga i att det finns en likvärdig vård som är tillgänglig för alla när behoven finns är av yttersta vikt.

Det är tid för ansvar!

Oppositionslandstingsråd för
Samverkan Gävleborg:
Patrik Stenvard (M)
Agneta Wagner (M)
Carina Östansjö (FP)
Stig Zettlin (Svp)
Ingemar Kalén (KD)