Vallokalerna stänger om

Stark budgetplan från Samverkan Gävleborg

Idag presenterar Samverkan Gävleborg vårt förslag till budget och planeringsförutsättningar för 2014-2016. Tack vare de nya reglerna för kostnadsutjämningsystemet som Alliansregeringen föreslår så får landstinget Gävleborg 135miljoner extra i statsbidrag nästa år.

Det är en stark budgetplan som presenteras där satsningar görs på barn- och ungdomar, de mest sjuka äldre och motverka psykisk ohälsa. Bl.a. vill vi öppna upp mellanvårdsplatser på våra sjukhus där färdigbehandlade patienter kan tillbringa en tid innan kommunerna kan ta hem dessa personer till ett tryggt och säkert omhändertagande.

Separata vårdplatser för barn- och ungdomspsykiatrin inrättas. Idag vårdas dessa patienter tillsammans med vuxenpsykiatriska patienter. Vi vill även starta ett samarbete med kommunerna och skolhälsovården där landstinget är med och finansierar resurser för att motverka psykisk ohälsa bland våra barn och ungdomar.


Även behoven av investeringar lyfts fram. Idag byggs det om och till på våra sjukhus utan någon sammanhållande plan. Vi vill ta krafttag i detta och föreslår även en del nya investeringar, bl.a. ett Hospice vid Gävle sjukhus, ”Barnens hus” projekters och byggs där vi kan samla barn- och ungdomssjukvården på våra sjukhus.

För att klara av detta ekonomiskt så föreslår vi åtgärder för att komma tillrätta med de höga hyrläkarkostnader. Vi lägger även sparkrav på den centrala administrationen.


Mot detta finns en idélös majoritet och ett vänsterideologisk vänsterparti.