Vallokalerna stänger om

Utveckla Stortorgets hälsocentral i stället

På landstingsstyrelsen den 23 september ska beslut tas om Stortorgets hälsocentral ska läggas ner eller inte. Faktum är att Stortorgets HC har ett stort patienttryck, har mindre behov av hyrläkare än andra hälsocentraler i länet och den har också det bästa läget. Anledningen till att lägga ner just denna hälsocentral sägs vara att den går med underskott. Landstinget måste spara pengar enligt ledande majoritetspolitiker och i området runt Stortorgets HC finns flera andra hälsocentraler som kan ta hand om patienterna.
Underlag för beslut visar att flertalet av landstingets hälsocentraler går med underskott och endast hälsocentralerna i Strömsbro samt i Andersberg går med överskott. Att det finns ett flertal hälsocentraler runt centrala Gävle kan inte anses vara skäl nog för att lägga ner Stortorgets hälsocentral.



Samverkan Gävleborg kommer att kämpa för att behålla Stortorgets hälsocentral av följande anledningar:

  • Stor patientgrupp som aktivt har valt just Stortorgets hälsocentral
  • Centralt och lättillgängligt läge
  • Stora möjligheter att utvecklas och gå bra ekonomiskt
  • Garanterar en mångfald av vårdgivare i centrala Gävle

Riskerna med att lägga ner Stortorgets hälsocentral är en stor osäkerhet för hälsocentralens patienter då de måste byta läkare. Landstinget kan förlora kompetent personal då de söker sig till andra arbetsgivare och det har även visat sig att det i längden inte innebär minskade kostnader för landstinget att stänga en hälsocentral.
Samverkan Gävleborg har lagt många förslag på hur vi kan utveckla och förbättra våra egna hälsocentraler. Genom att planera och göra genomtänkta ekonomiska kalkyler långt fram i tiden har vi genom vår budget visat på att landstinget går att styra på ett sätt som gynnar både patienter och personal utan att för den delen innebära ekonomiska åtstramningar.

Stortorgets hälsocentral behöver få möjligheten att utvecklas istället för att avvecklas. Genom god planering och stöttning, genom att ta lärdom från andra hälsocentraler i landet som går bra och genom att låta hälsocentralen vara delaktig kan vi få en centralt belägen hälsocentral som går bra både utifrån patientperspektiv, personalperspektiv samt rent ekonomiskt.

Patrik Stenvard (M)                                               Agneta Wagner (M)
Carina Östansjö (FP)                                             Stig Zettlin (SVP)

Ingemar Kalén (KD)