Vallokalerna stänger om

Kommun + Landsting= bättre skolhälsovård!

Det råder en stor oro bland länets föräldrar och barn över en skolhälsovård som inte fungerar tillfredsställande. Många barn och unga som mår dåligt, har diagnoser eller bara behöver få känna sig sedda står utan tillräckligt med hjälp och stöd från skolan. Detta måste åtgärdas! Genom en god skolhälsovård där det finns kompetent personal som kan ta sig tid för att regelbundet röra sig ute på skolorna och träffa elever samt finnas på mottagningar för besök kan lidande och framtida sjukdomar minimeras. Idag finns skolsköterskan många gånger bara tillgänglig enstaka dagar i veckan på flertalet av länets skolor och det finns inte tid för ett aktivt arbete ute bland eleverna. Kuratorer har begränsat med tid för varje elev vilket innebär att många elever riskerar att inte få den hjälp de behöver.



Det är oerhört viktigt att de barn och unga som är i behov av stöd och hjälp har någon att vända sig till och idag ser vi inte att detta fungerar. Samarbetet mellan kommun och landsting fungerar inte optimalt och det tycks råda en stark oro för att ”lägga sig i den andra partens ansvarsområden”. Genom att detta samarbete inte fungerar optimalt hamnar många barn och unga i en situation där risken för framtida sjukdomar och problem ökar. Får dessa barn hjälp tidigt i livet och uppbackning från både skola och landsting kommer många att fortare bli frisk, slippa följdsjukdomar, klara sina studier bättre samt få samma förutsättningar som andra barn.

Samverkan Gävleborg vill påbörja ett samarbete över gränserna där kommunerna och landstinget tillsammans arbetar för varje barns bästa. Målet är att alla barn på varenda skola ska känna sig trygga i att det finns vuxna med tid över för just henne/honom. Det ska finnas skolsköterskor och kuratorer på plats i större utsträckning än idag och de ska röra sig ute på skolorna. Det måste även finnas en dialog mellan skolhälsovården och landstingets verksamheter till exempel rörande barn som är inskrivna på habiliteringen så att barnet får det den behöver även under skoltid. Det är högst aktuellt med barn med olika diagnoser som inte får den hjälp de behöver under skoltid och detta är helt oacceptabelt. Barn med autismspektrumtillstånd av olika grad måste få de förutsättningar som krävs för att de ska kunna ta till sig undervisningen på bästa sätt. Dessa barn har rätt till en fungerande skolgång och dess föräldrar och anhöriga har rätt till vetskapen att barnet har det bra och får den stöttning som behövs.

Samverkan Gävleborg vill skapa ett samarbete mellan kommuner och landsting för att alla länets barn och unga ska få de allra bästa förutsättningarna, de är det viktigaste vi har!

Samverkan Gävleborg: 
Patrik Stenvard (M)
Agneta Wagner (M)
Carina Östansjö (FP)
Stig Zettlin (Svp)
Ingemar Kalén (KD)