Vallokalerna stänger om

Calici & överbeläggning är en dålig kombination!

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i landstinget påstår att problemen med överbeläggningar är lösta på länets sjukhus. Kommunerna tar hem sina patienter när de är färdigbehandlade och på sjukhusen ligger inga patienter i korridorerna eller vårdas på fel avdelning.

De uppgifter vi har angående överbeläggningar och utlokaliserade patienter på länets sjukhus visar en helt annan sida. Ingenting är löst. Korridorvård förekommer fortfarande liksom överbeläggningar som är alltför vanligt förekommande.

Nu har vinterkräksjukan (Calici) kommit till Gävle sjukhus hittills är 2 avdelningar drabbade. Om det följer tidigare års mönster kommer situationen att eskalera runt februari/mars med ökat antal överbeläggningar som följd vilket även innebär en ökad risk för våra patienters hälsa. Om sjukhusen inte har plats för patienterna på rätt avdelning blir det svårare att hålla rent samt isolera smittan och smittorisken ökar.



Enligt SKLs (Sveriges Kommuner och Landsting) mätningar av landets överbeläggningar i december 2013 så ligger Gävleborg absolut högst med ca 5 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser. I hela riket ligger siffran på ca 2,5 st. och det landsting som haft minst antal överbeläggningar ligger på ca 0,5 st. Det är oerhört viktigt att snarast få till en lösning på problemen med överbeläggningar, då det drabbar både patienter och personal.

Vi har redan tidigare påtalat behovet av mellanvårdsplatser på sjukhusen och vi lyfter det igen. Genom att ha dessa mellanvårdplatser kan färdigbehandlade patienter befinna sig på egna avdelningar och slippa belasta vårdens övriga avdelningar. Även patienter som ska tillbaka till kommunala boenden kan vara kvar på dessa mellanvårdsplatser och få den omvårdnad som behövs. Dessa platser skulle innebära att det blir lättare för personalen att hålla rent och isolera spridning av t.ex. Calici.

Det är dags att ta tag i problemet! Överbeläggningarna kommer inte att försvinna utan åtgärder. Om man räknar antalet överbeläggningar på det sätt som majoriteten gjort löser man inte problemet, däremot mörklägger man fakta så det ser bra ut på papperet.

Oppositionsråd landstinget:

Patrik Stenvard (M)
Agneta Wagner (M)
Carina Östansjö (FP)
Stig Zettlin (SVP)
Ingemar Kalén (KD)